В Моніторинговій місії ООН дізналися, що в Макухівці, поруч з полтавським сміттєзвалищем, вода в колодязях не придатна до вживання

18.01.2022
У колодязній воді жителів села Макухівка, що поруч із полтавським сміттєзвалищем, знайшли перевищення по нітратах та важких металах. Постійне вживання такої води призводить до проблем з внутрішніми органами, онкологічних та неврологічних хвороб. Крім того, жителям складно продати свою нерухомість через сусідство зі звалищем та розбиті сміттєвозами дороги. Такі результати дослідження “Мій сусід – сміттєзвалище” громадська організація “Еколтава” презентувала 17 січня у Полтаві в приміщенні “Дія.Бізнес”. 

Фото: Стас Пантелей

Під час заходу команда дослідників та екологи ТОВ “Центр практичної екології” провели публічне дослідження питної води з одного з колодязів с. Макухівка на нітрати. За словами завідувачки лабораторією Надії Грози, аналіз виявив перевищення показників нітратів у три рази. Вживання такої води особливо небезпечне для вагітних та немовлят. Постійна дія нітратів може спричинити переривання вагітності та вади розвитку у немовлят. 
На презентації побували також представники Моніторингової Місії ООН, які ознайомилися з результатами аналітичного звіту та поспілкувалися з мешканцями про умови їх життя в Макухівці, зокрема про порушення права на доступ до питної води. Спостерігачі пообіцяли слідкувати за ситуацією та повідомити про ці порушення прав людей на міжнародному рівні. 
Координаторка дослідження Юлія Авраменко розповіла, крім того, що звалище переповнене вже на 130% та щороку зростає. На ньому також відсутні обов’язкові інженерні рішення щодо попередження розповсюдження токсичних речовин та збудників хвороб – протифільтраційний екран, вилучення та знезараження фільтрату, звукове та біоакустичне обладнання для відлякування птахів, дезінфекційні ванни для колес сміттєвозів. А максимальний термін його експлуатації закінчився у 2005 році! 
Це сміттєзвалище потребує закриття та має бути створено новий сучасний об’єкт поводження з відходами. Терміново необхідно виконати заходи із забезпечення пожежної безпеки, обмеження доступу сторонніх осіб на територію, збирання та знезараження фільтрату, пересипання грунтом.”, – наголосила аналітикиня ГО “Еколтава” Марина Садкіна.
При створенні нового об’єкту поводження з відходами обов’язково враховувати: розробку якісного ТЗ та ТЕО, проведення оцінки впливу на навколишнє середовище та громадське обговорення з урахуванням коментарів всіх сторін, роз’яснювальну роботу серед населення щодо безпеки сусідства з такими об’єктами та механізму компенсацій приймаючій громаді. 
Ми втомилися жити поруч зі сміттєзвалищем. Крім того, що сморід і сміття навколо, щомісяця ми витрачаємо на питну воду 1000 грн. Всім байдуже, нікого абсолютно не цікавить, я просто впевнена, ні міській раді, ні обласній, ні більшості містян, 99% їм усе одно, куди дівається сміття. Їм треба вивезти його зі свого дому, щоб було чисто, вдома поприбирав. Найобразливіше, що люди так іронічно до цього ставляться, типу «Вас не влаштовує? Так виїжджайте звідти! Які проблеми?». Але чому я маю покидати свій дім?”, – коментує Влада Орловська, активістка с. Макухівка.
Дослідження “Екологічно-соціальна дискримінація населення за фактором проживання біля сміттєзвалища” проводилось протягом серпня-грудня 2021 року громадською організацією «Еколтава» в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснює Міжнародний фонд “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.
Запис презентації можна переглянути на YouTube каналі Еколтави. 
Завантажити Аналітичний звіт “Мій сусід – сміттєзвалище” можна на сайті організації. 
 
Фото: Стас Пантелей
Фото: Дмитро Панков
 
За детальнішою інформацією та коментарями ви можете звернутися за телефоном 
+380 99 513 6783 чи написавши на електронну адресу office@ekoltava.org