ЄС може відмовитися від російського газу до 2028 року

10.05.2023

Європейський Союз має спроможність за наступні 5 років замінити російський природний газ зеленими технологіями. Про це йдеться у звіті групи сталого фінансування Оксфордського університету. Він має назву «Гонка за заміну: економіка використання відновлюваних джерел енергії для звільнення Європи від російського газу». 

У звіті також зазначається, що до 90% необхідних додаткових інвестицій, крім поточних запланованих витрат Європейської зеленої угоди, можуть окупитися протягом наступних 30 років шляхом усунення необхідності взагалі купувати газ. Новий аналіз досліджує вартість повної заміни природного газу чистою енергією, а не заміну постачання викопним паливом з інших країн.

Враховуючи, що російський газ становив приблизно половину поставок природного газу в ЄС у 2021 році, це мало б значний позитивний вплив на енергетичну безпеку та декарбонізацію, зазначають автори.

У звіті пропонуються зміни політики, необхідні для здійснення цього переходу. Важливо, щоб державні та приватні кошти були доступні для досягнення широкомасштабного впровадження відновлюваних джерел енергії та теплових насосів.

Автори також пропонують цілеспрямовану політичну підтримку для інвесторів, у тому числі шляхом вдосконалення аукціонів для сонячної та вітрової енергетики та вирішення проблем із отриманням дозволів, швидкого розгортання сонячних панелей на даху та збільшення підтримки ізоляції та встановлення теплових насосів.

Ознайомитися зі звітом можна тут.