Еколтава презентувала оцінку вразливості до зміни клімату м.Суми

20.04.2023

20 квітня відбувся онлайн-захід, присвячений питанням адаптації до зміни клімату у зеленому відновленні України. Громадські організації, які розробили рекомендації щодо зеленого відновлення із врахуванням адаптації до зміни клімату для шести громад і міст України представили на широкий загал результати своєї роботи. Серед них – і Еколтава.

Аналітикиня Еколтави Надія Гроза надала оцінку вразливості до зміни клімату Сумської міської територіальної громади. За її словами, найбільшими кліматичними  загрозами для цієї території є підвищення температури повітря та підтоплення. 

Так, згідно із даними Сумського обласного гідрометцентру, упродовж останніх 30 років середня температура повітря у громаді підвищилася на +0.8 градусів. При чому потепління стосується як теплого періоду року, так і холодного. Проаналізувавши чутливість 9 секторів громади (водні ресурси, побудоване середовище, біорізноманіття, транспорт, енергетична інфраструктура, промисловість, охорона здоров’я, сільське господарство, туризм) було оцінено, що громада є вразливою до підвищення температури, тому необхідним є вжиття термінових адаптаційних заходів, аби змінити ситуацію.

“Зважаючи на це, у планах зеленого відновлення України варто обов’язково враховувати кліматичну складову та брати до уваги вразливість території до окремих кліматичних загроз”, – зазначає аналітикиня Еколтави Надія Гроза.

Нагадаємо також, що у 2021 році Еколтава проводила оцінку ПДСЕР м.Суми. Тож сподіваємося, що наші рекомендації врахують і в новому плані.

Під час заходу Екодія презентувала позицію громадянського суспільства щодо врахування адаптації до зміни клімату у повоєнному відновленні України, яку підтримали громадські організації з усієї України. 

Захід і реалізація проєктів здійснювалася за фінансової підтримки Федерального міністерства економіки та кліматичних дій Німеччини в рамках проекту Міжнародної Кліматичної Ініціативи (ІКІ). Погляди, наведені в цьому матеріалі, є позицією авторів і не обов’язково мають трактуватися як офіційна думка донорів.