Як оновити гардероб і не нашкодити довкіллю?

22.03.2023

Сучасний світовий тренд – усвідомлене споживання. Це стосується як продуктів харчування, так і вибору одягу. Принципи сталого розвитку впевнено входять в індустрію моди. 

Десятиліттями у світі панувала так звана “швидка мода”. Її ознаки – висока швидкість виробництва і низька вартість. Речі коштують дешево, але зношуються швидко. Люди купують їх максимум на один сезон. Потім оновлюють гардероб, а старі речі потрапляють на смітник. При швидкій моді виснажуються природні ресурси, накопичується велика кількість відходів. 

При “повільній” або сталій моді, на відміну від “швидкої”, застосовується виважений та усвідомлений підхід до вибору одягу та його виробництва. Речі використовують впродовж тривалого часу. Для їхнього виготовлення беруться екологічні або перероблені матеріали. 

Свій внесок у повільну моду може зробити кожен. “Еколтава” підготувала послідовність простих кроків до сталого вибору одягу: 

  • Перш ніж йти на шопінг, проводимо ревізію гардеробу. Можливо, якась кофтинка чи спідниця, яку ви купили кілька років тому і забули про неї, якраз нині буде корисною та вдало доповнить ваш образ. 
  • Якщо ж ви не носили ці речі кілька років і не плануєте цього робити, краще віддати їх тим, хто цього потребує. Існує чимало благодійних фондів, які збирають одяг. Відбувається так зване повторне використання або реюз, що і є сталим вибором. При чому реюз – це не лише повторне використання старого одягу за рахунок його оновлення, а і обмін одягом, повторне використання матеріалів, з яких він був створений.
  • Обираємо локальні бренди. Пам’ятаємо про місію зменшити вуглецевий слід, а отже звертаємо увагу на речі, виготовлені у вашій місцевості. При чому мова в першу чергу йде про тканини з місцевих регіонів.
  • Читаємо етикетки на одязі. Коли ви обираєте речі у магазині, обов’язково звертайте увагу на  тканини, з яких вони виготовлені. Екофрендлі вважаються льон, органічна бавовна, тканини з конопель, бамбуку, соєвих бобів, також тканини з переробленої сировини. 
  • Доглядаємо за своїми речами. Обережне та дбайливе ставлення до речей продовжують їхнє життя на кілька років. Старі светри можна “реанімувати” за допомогою машинки, яка видаляє катишки. Гудзики можна пришити, шкарпетки заштопати.
  • Виконуємо інструкції по догляду за одягом. На етикетках не просто так вказують, за якої температури можна прати дану річ, або як її правильно прасувати. Якщо слідувати цим інструкціям, можна також продовжити життя своїй улюбленій блузі чи піджаку.
  • Оновлюючи гардероб, відповідаємо на кілька основних запитань: Чи дійсно ця річ мені потрібна? Скільки разів я її зможу вдягнути? Чи є вже в мене річ цього типу?

Важливо також дбати про те, де і як закінчиться чи продовжиться “життя” вашого одягу. Деякі тканини можуть перероблятися у вторинну сировину. Матеріали високої якості застосовуються для виробництва нової тканини, а низького – використовуються для інших цілей. Наприклад, волокна, отримані з джинсів, застосовуються в автомобільній промисловості, а отримана з одягу бавовна дозволяє виробляти папір.

Головне при всьому цьому – поборити свою лінь та знайти час. Спочатку буде важко, але потім, коли ремонт одягу та читання етикеток на речах стануть звичкою, ви не помітите жодного дискомфорту. Навпаки: у шафі завжди буде що вдягнути, речі будуть охайними та доглянутими, не потрібно буде планувати захмарний бюджет на купівлю нового одягу, а головне, всіма цими діями ви дбатимете про добробут нашої планети та майбутні покоління.