Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України»!

01.06.2021

Верховна Рада 1 червня ухвалила законопроєкт «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Він забороняє продаж пластикових пакетів з 2022 року.”За” відповідне рішення проголосувало 297 народних депутатів. Закон набуде чинності після підписання його президентом.

Основна мета – зменшення попиту на використання пластикових пакетів в Україні, а отже, запобігання забрудненню навколишнього середовища. Така концепція відповідає першій стадії ієрархії поводження з відходами – а саме, мінімізації утворення відходів.

Відтепер в Україні буде діяти обмеження на використання одноразових пластикових пакетів. Закон стосується  магазинів, аптек, закладів харчування та надання послуг. Це значить, що об’єктам роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг не можна буде використовувати:

  • надлегкі пластикових пакети;
  • легкі пластикові пакети товщиною до 50 мкм;
  • оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети.

На адаптацію дали 9 місяців, за цей час мають з’явитися багаторазові альтернативи:

  • пакети і сумки багаторазового використання, 
  • паперові пакети, 
  • біорозкладні пакети. 

За цей час потрібно вивести з обігу усе пакування, що не відповідає новим вимогам. Після завершення перехідного періоду заборонені пакети не можна буде розповсюджувати, вони підлягатимуть утилізації. За розповсюдження та схиляння використовувати пакети українці сплачуватимуть штраф у розмірі від від 1700 до 3400 грн, за повторне порушення — від 3400 до 8500 грн.

Заборона не поширюється на надтонкі пакети шириною до 22,5 сантиметрів та глибиною до 34,5 сантиметрів, завдовшки до 45 сантиметрів, призначених для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду. Вони можуть продаватися як первинне пакування. Проте такі пакети планують заборонити з 2023 року, коли для них з’явиться альтернатива.

Також заборонять використовувати маркування «біо», «біопакет» та «біорозкладний», якщо пакети не мають здатності до біорозкладання, згідно з європейськими нормами. Крім того, заборонять схиляти споживачів до купівлі пластикових пакетів.

Результати голосування за законопроєкт:

Rez_golos