Небезпека повітряних кульок

25.05.2021

Розпочинається найулюбленіший період для всіх школярів, а саме, останні дзвоники та випускні! А це означає, що скоро в небо будуть запукатися різнобарвні повітряні кулі, які нестимуть в собі мрії про щасливе доросле життя. Якщо ж кульки запускають заради здійснення мрій, то це погана ідея, бо наприкінці вони валятимуться у багнюкі та забруднюватимуть навколишнє середовище! 

Гелію в повітряній кульці вистачає на 12 годин польоту. За цей час кульки можуть пролетіти десятки та сотні кілометрів, потрапити на територію парків, лісів, природних територій, які охороняються. Після падіння на землю чи у воду оболонка кульки може виділяти токсичні речовини. Найчастіше кульки виготовляють  з латексу, який покритий шаром металу та фарби. Кульки розкладаються роками, забруднюючи довкілля, а фольговані кульки не розкладаються зовсім. 

Термін розкладання латексних кульок – від 4 років, а капронові стрічки, якими їх перев’язують – розкладаються більше 100 років. 

Кулька може завдати шкоди тваринам і птахам. Куля піднімається на висоту 5 км і починає замерзати. Це призводить до того, що вона розпадається на шматочки, які потім розлітаються по всьому світу.  Яскраве забарвлення кульок привертає тварин і вони часто не здатні відрізнити їжу від сміття, тому можуть випадково проковтнути залишки і загинути. Шматочки повітряних кульок, які потрапили у воду, дуже схожі на медуз чи  інших невеликих морських створінь, а тому їх споживають в їжу великі морські тварини й також можуть загинути.

Запуск кульок шкодить і життю людини – кульки можуть призвести до короткого замикання високовольтних проводів, є загрозою безпеки польотів повітряних суден. 

Згадаємо, що запускання повітряних кульок приводило і до трагедій.

Персонаж епохи німого кіно, Кот Фелікс, заплутався в телефонних проводах на параді 1927 року. Куля загорілася, але на щастя вогонь швидко загасили і ніхто не постраждав.

Наймасштабніша трагедія сталась у 1986 році в американському Клівленді на фестивалі повітряних кульок. У повітря було випущено півтори мільйона кульок. В той день прогнозували грозу, тому організатори вирішили випустити кульки рано вранці. Авіакомпанії терміново відмінили рейси літаків. Місцевий аеропорт закрився. Все небо було в кульках. Коли дощ все-таки пішов, кульки намокли й почали не лопатися, а опускатися на землю. Фактично всі водойми штату Огайо були в повітряних кульках. У підсумку вони закрили всю поверхню озера Ері. 

В той момент там йшли роботи берегової охорони з пошуку двох рибалок, човен яких перекинувся. Пізніше цих людей знайшли мертвими в водах озера. Через те, що кульки закрили практично всю поверхню озера знайти голову людини, яка намагається втриматися на поверхні, було практично неможливо. Повітряними кулями вкрилися і автодороги, через що сталося десятки аварій. 

В 1993 році перша повітряна куля, зроблена на честь персонажа відеоігор, почала свій шлях не зовсім вдало. Сильний вітер змусив її спочатку врізатися в ліхтарний стовп на Columbus Circle, а потім – в поліцейського офіцера і дівчину. Пара отримала лише незначні травми, а ось сама повітряна куля була майже повністю знищена.

У 1997 році падіння Cat in the Hat на параді вітер в 39 миль/год розхитав шестиповерхового Cat in the Hat настільки, що той врізався в ліхтарний стовп на 72-й вулиці і в Central Park West. В результаті стовп обрушився на людей, четверо з глядачів були поранені, а один навіть впав у кому на 24 дні.

Після параду Macy’s пообіцяв поліпшити підготовку своїх пілотів повітряних куль і заплатив за заміну десятків ліхтарних стовпів, щоб вони були більш міцними під час майбутніх парадів. Крім того урядова комісія рекомендувала ввести певні обмеження за розміром куль.

Масові запуски повітряних кульок уже заборонені в Каліфорнії, Коннектикуті, Флориді, Теннесі та Вірджинії. Схожі закони діють у деяких містах Австралії.

Чим замінити традицію повітряних куль:

  • саджати дерева, озеленювати двори та міські клумби, допомагаючи цим популяції бджіл та екології;
  • флешмоби, шоу мильних бульбашок, доведення до ладу пам’ятників та скверів, виготовлення годівниць;
  • влаштовувати екопікніки;
  • дарувати квіти в горщиках;
  • використовувати багаторазові паперові прикраси.

Автор: Анжела Писаренко