Чи доречно на сьогодні будувати цех з утилізації небезпечних відходів?

30.04.2021

Зараз в Україні попит на люмінесцентні енергозберігаючі лампи з кожним роком тільки росте. Однак мало хто задумується, що використані лампочки не можна викидати на смітник, бо це може обернутися справжньою екологічною катастрофою. Різноманітні лампи, у складі яких міститься ртуть, належать до категорії надзвичайно небезпечних відходів. Якщо ртутомістні відходи потрапляють на звалище разом з іншим побутовим сміттям, вони часто розбиваються, а отруйні речовини потрапляють і забруднюють природне середовище: повітря, ґрунти, воду. Утилізацією ртутомістних відходів займаються спеціальні організації. При цьому створюються певні безпечні умови, які є просто необхідними в силу високої токсичності ламп. 

В Україні незчисленна кількість люмінесцентних ламп в пошкодженому вигляді опиняється просто на відкритих сміттєзвалищах, в результаті чого небезпечні речовини з їхнього складу випаровуються чи вимиваються, потрапляючи в природне середовище. Токсичні елементи  переносяться повітряними потоками та осідають на землю неподалік від первинного джерела,  проникають глибоко в ґрунт і воду. Через харчовий ланцюг вони можуть потрапляти в організм людини чи тварини та призвести до серйозних отруєнь.

ГО “ Еколтава” провела онлайн дискусію стосовно Поводження із небезпечними відходами та їх правильної утилізації на території Полтавщини. Свої думки висловили чотири спікера які представляли організації, що безпосередньо займаються питаннями утилізації даних відходів. 

   Вікторія Кіреєва – директорка стратегічного розвитку ТОВ“Полекозахист”. Товариство працює з 2016 року. Вони приймають відходи  зібрані обома Екобусами (міський полтавський і обласний).

Ядчишин Олег – начальник дільниці ДП “Боднарівка”. Даний завод став першим в Україні підприємством, яке займається повною переробкою відходів, що містять ртуть у селі Муроване біля Львова.

Кирил Косоуров – голова асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами.

Максим Бобруєнко – спеціаліст з організації правильного і прозорого поводження з небезпечними відходами. Екологічні Інвестиції.

Спікери говорили про ситуацію яка зараз на ринку відходів. Більшість компанії проводять збір і зберігання ламп за допомогою спеціальних металевих контейнерів, які мають чохли та поліетиленові мішки для збору уламків. Коли контейнери заповнюються, їх закривають герметично і ставлять у спеціальних приміщеннях з обмеженим доступом. Проте, з’явилася проблема, куди дівати зібрану ртуть? 

“На жаль зараз в нашій країні  немає ніякого ринку збуду . Навіть тих хто би був зацікавлений у використані чистої ртуті для виробництва”– говорить Максим Бобруєнко. 

Технологічні обсяг видобутку  із однієї лампи є невеликими, але три роки тому Україна переробила мільйон ламп, в позаминулому році 800 тисяч, в минулому близько 600 тисяч. 

“Ми звісно маємо сховища з ємностями  які є відповідно герметично обладнаними. Проте, вже зіткнулися з тим, що вони закінчуються. Дані ємності були розробленими ще в радянські часи із запасом міцності. І зараз наступає наступна проблема де брати нові ємності. Це дійсно серйозна проблема!”– розповідає Кирил Косоуров, голова асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами.  

“Як на мене кращим рішенням є накопичення ртуті у спеціальних для цього ємностях, а ніж би ці залишки ртуті були розкидані на полігонах усієї України. Сподіваємося, що надалі знайдеться шлях вирішення цього питання.” – коментує  Ядчишин Олег начальник дільниці ДП “Боднарівка”. Даний завод використовує технологію  утилізації ламп при якій відокремлюється чиста ртуть та зберігається в окремих ємностях.

Зараз один із таких цехів планують будувати на Полтавщині, але буде використаний інший метод утилізації. Бутель наповнений люмінофорно-цементним розчином герметично закривається кришкою, встановлюється в ємність більшою за розмір бутля. Простір між ємністю і бутлем заливається цементно-вапняним розчином, який складається з цементу, вапна, піску і води. Після цього ємність герметично закривається кришкою і маркується. Через 28 днів після наповнення, часу достатнього для затвердіння, ємність з відходом 4-го класу небезпеки, транспортується на полігон ТПВ для захоронення. Населення сильно занепокоєне даною новиною. Виникає багато негативу стосовно екологічної безпеки та місця побудови. 

“Відповідно до законодавства якщо підприємства планують свою діяльність пов’язану з дозвільно екологічною документацією то вони проходять етапи  позитивного чи негативного висновку з  оцінки впливу на навколишнє довкілля. Тому це все залежить від рішення Міністерства щодо даного звернення. Якщо ти дотримуєшся всіх вимог то отримуєш позитивну оцінку” – говорить, директорка стратегічного розвитку ТОВ  “Міністерства” Вікторія Кіреєва. Саме дана організація планує займатися побудовою цеху в Мачухах. 

Утилізація та правильне поводження з небезпечними відходами, питання яке часто піднімається на загальне обговорення. Суспільство зазвичай позитивно налаштоване та підтримує  дані ініціативи , а коли справа йде до побудови потужності, то з’являються заперечення. 

“Тут повинен бути збалансований підхід. Має бути контроль, щоб це було як у звіті, а не лише на папері. Проте якщо ми будемо банити такі ініціативи тому що поряд є населення, ми не матимемо взагалі місць, де розміщувати такі потужності” – стверджує спеціаліст з організації правильного і прозорого поводження з небезпечними відходами Максим Бобруєнко.

Ініціатором  проєкту з побудови даного цеху на території Полтавщини виступила  ТОВ “Полекозахист”. Дана організація буде його реалізовувати і саме вони займатимуться  гарантуванням виробництва та екологічної безпеки.

Зараз ми чекаємо результатів впливу на довкілля та громадських слухань. ГО “Еколтава” буде інформувати про всі новини стосовно цього питання. 

Отже, якщо населення буде розуміти  важливість правильного поводження з небезпечними відходами, матиме відкриту інформацію про роботу заводів та підприємств, що займаються утилізацією даних відходів, проблем із занепокоєнням стане менше . Головне, ми повинні знати – кожен із нас відповідальний за свої відходи!

Запис даного  заходу можна переглянути  на каналі “Еколтава” YouTube.https://www.youtube.com/watch?v=igS9o3Bo2uM