Дослідження «Кліматична (не)справедливість: вплив зміни клімату на вразливі соціальні групи в містах України»

12.01.2021

Презентуємо дослідження «Кліматична (не)справедливість: вплив зміни клімату на вразливі соціальні групи в містах України», яке візуалізує проблеми і потреби соціально-вразливих груп в умовах зміни клімату в українських містах.

Авторки та автори — громадська організація Ekoltava та аналітичний центр Cedos за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine Бюро Київ — Україна — зосередилися на тому, щоб визначити, як саме зміна клімату впливає на життя суспільства, комфорт та матеріальне становище людей, які мають різні фізичні та соціальні можливості, та страждають від кліматичної (не)справедливісті в Україні. А також напрацювали низку рекомендацій для адміністрацій міст, громадських організацій, котрі опікуються соціально-вразливими групами населення, благодійних організацій.

У фокусі дослідження — 7 вразливих груп, до яких входять: люди з низьким рівнем доходу чи без нього; жінки/чоловіки, люди з інвалідністю; люди літнього віку; діти віком до 14 років; бездомні; люди, що працюють на відкритому повітрі.

У звіті проаналізовано, як зміна клімату впливає на різні сфери міського життя, зокрема на зайнятість, міську мобільність, публічні та громадські простори міст, житлову політику, охорону здоров’я та соціальне забезпечення, наведено приклади того як наявний стан речей у цих сферах не відповідає чинній тенденції зростання темпів зміни клімату і частоти її проявів у містах. Ця невідповідність міського розвитку та стрімкої зміни клімату й породжує соціальні нерівності у суспільстві. Вони своєю чергою стають причиною соціальних наслідків, спричинених змінами клімату.

Ознайомитися з дослідженням повністю можна тут: Кліматична (не)справедливість: вплив зміни клімату на вразливі соціальні групи в містах України