Дорожня Карта кліматичних цілей до 2030 року для Полтави: підсумки

20.10.2020
Як Полтаві вирішити найбільш болючі екологічні питання максимально ефективно та в оптимальні строки?
Як перейти до відновлювальної енергетики, закрити питання зі 100% сортуванням та переробкою відходів і, врешті, рекультивувати Макухівське звалище?
Як утеплити будівлі та навчитися бути максимально енергоощадним містом?
 
Відповіді на ці та інші питання у комплексі пропонує Дорожня Карта кліматичних цілей до 2030 року, яку презентували представники ГО “Еколтава” політичним партіям Полтави, котрі претендують стати обраною владою у місті.
 
Протягом вересня-жовтня ми йшли в ті осередки, котрі хотіли нас чути, розповідали про вже реалізовані, початі та стратегічні екологічні цілі для Полтави на майбутнє. Пропонували вже готові екологічні рішення та свою допомогу в розробці стратегії, розумному втіленні задля спільного, корисного для міста, результату.
Дорожня карта Кліматичних цілей – це позиції для сектору виробництва та використання енергії, будівель, транспорту, управління відходами, сільського та лісового господарства, а також землекористування, які реально та амбітно досяжні для України, та приведуть до зниження викидів парникових газів у кожному з них.
 
У НІЙ – ПРО ВАЖЛИВЕ:
– Зростання частки відновлюваних джерел енергії в енергобалансі Полтави до 35%.
– Скорочення енергоємності економіки
– Енергозбереження в секторі будівель, зокрема за рахунок впровадження спеціальних програм для приватного сектору
– Підвищення енергоефективності будівель комунальної та державної власності, їх термомодернізація
– Реконструкція теплових мереж
– Зростання використання електротранспорту, зокрема муніципальних тролейбусів
– Збільшення обсягів перероблення та сортування відходів
– Скорочення обсягів захоронення твердих побутових відходів на міському полігоні на 25 %
– Створення зелених зон на території міста, паспортизація зелених насаджень, що перебувають на балансі Полтавська міська рада, належний контроль та звітування про стан і плани утримання зелених насаджень міста.
 
 
За ці півтора місяці зголосилися почути, обговорити пропоновану екологічну стратегію для міста 4 політичні партії:
 
“Слуга Народу”
 
 
ВО “Свобода” 
 

Європейська Солідарність 
 

та “ЗА Майбутнє”
 
 
У кожному осередку висловили своє екологічне бачення для міста, поділилися, що б хотіли включити і вже включили в свою передвиборчу програму та на чому збираються зосередитися у реальній роботі в разі обрання представників від партії у міську раду.
 
Одразу зазначимо: активісти Еколтави можуть не поділяти діяльності тої чи іншої партії на території Полтави та області, але “Меморандум про співпрацю задля досягнення спільних цілей і задоволення інтересів громади Полтави” підписали з кожною партією, налаштованою на співпрацю у майбутньому.
 
Ми сподіваємося, що зустрічі з нами були для вас, майбутні депутати міста, не декларативною річчю. І вже в листопаді, коли ви отримаєте свої мандати та зберетеся на першу свою сесію в міській раді, ви почнете з реальних екологічних дій.
 
Стаття була підготовлена за фінансової підтримки Друзів Землі Німеччини (BUND) та Федерального міністерства з охорони навколишнього середовища, збереження природи та ядерної безпеки Німеччини в рамках проекту Міжнародної Кліматичної Ініціативи (ІКІ).