У Полтаві освітяни вчилися реалізовувати екологічні проекти

16.07.2018

Сучасна школа – енергоефективна школа: Еколтава навчала освітян реалізовувати екологічні проекти

Як знайти гроші та залучити спонсорів, де брати відповідальних виконавців і партнерів, та основне – за що братися в першу чергу на шляху до енергоефективності навчального закладу? На всі ці питання директори українських шкіл отримали відповіді під час тренінгу у Полтаві.

14 – 15 липня освітяни з усієї України зібралися у Полтаві на заході “Зелені проекти для шкіл”. Протягом 2 днів директори вчилися реалізовувати власні екологічні проекти у своєму закладі.

Організаторами заходу стала команда “ЕКОЛТАВИ” за підтримки Корпусу Миру США в Україні

“Ми отримали великий інтерес до теми тренінгу. Освітяни не лише з Полтавської області, а й Сумщини, Краматорська, Охтирки та Херсону захотіли самостійно реалізовувати проекти у своєму закладі. Всі мають різний досвід у проектному менеджменті, але однакові проблеми з дорогою енергією. І її треба вирішувати на прикладі кожного закладу ”– розповіла менеджерка з комунікацій “ЕКОЛТАВИ” – Маргарита Мостова  

Окрім теорії, учасники змогли розрахувати енергоспоживання свого закладу за рік,  та користуючись порадами тренера, з’ясувати на скільки їх школа розумно споживає енергію. Тренер – Андрій Мартинюк, експерт з 20-ти річним досвідом реалізації міжнародних проектів, пов’язаних з енергією наголошує:

“ Сучасні заклади освіти мають стати піонерами та прикладами енергоефективності та енергозбереження, за якими послідують і інші сектори споживачів енергії в Україні”- підкреслює експерт.

Організатори наголошують, сьогодні українські громади мають невідкладно вирішувати питання раціонального використання теплової та електричної енергії. Саме навчальні заклади мають спроможність та всі механізми аби невідкладно почати впроваджувати проекти у секторі енергоспоживання. Окрім збереження енергії та модернізації освітніх закладів, великий потенціал мають проекти з відновлюваної енергетики: сонячні станції та колектори, а також біомаса. Кожен проект потребує якісних прорахунків та планів для його окупності та ефективності. В цих питаннях школам можуть допомогти громадські організації.

Підписатися на розсилку анонсів “ЕКОЛТАВИ”

                   

office@ekoltava.org

ritamostovaya@gmail.com

+380 99 92 99 794

Фото: Julia Pashkovska