Більше ніж півтори сотні українських мерів зголосилися скоротити викиди у містах та розвивати енергоефективність

11.12.2017

Більше ніж півтори сотні українських мерів зголосилися скоротити викиди у містах та розвивати енергоефективність

         В Україні з 2011 року діє Європейська ініціатива “Угода мерів – Схід”, що полягає в добровільному зобов’язанні очільників міст та їх команд знижувати викиди вуглекислого газу та розвивати енергоефективність й альтернативні джерела енергії у міському господарстві.

        162 українських мери підписали дану ініціативу, та мають щонайменше до 2020 року зменшити викиди СО2 на 20 % у своїх містах.

        На Полтавщині мери 10 міст приєдналися до Угоди, серед яких Полтава, Кременчук, Горішні Плавні, Лубни, Миргород.

        Про те, як на практиці діє “Угода Мерів”, та як змінюються українські міста, долучившись до зобов’язань можна побачити на прикладі Миргорода.

Миргород вже 5 років є підписантом Угоди. Для досягнення цілей до 2020 року після підписання створили відділ енергоменеджменту, а вже з 2015 затвердили План дій сталого енергетичного розвитку міста. Саме ці перші кроки має здійснити місцева влада, долучившись до ініціативи. 

        На сьогодні у місті діє ефективна структура енергоменеджменту, що містить в собі облік споживання енергоресурсів у всіх бюджетних установах. Дані по споживанню енергії кожною установою заносяться до єдиної бази щоденно та щотижнево. Така система допомагає аналізувати споживання, порівнювати дані за періодами.

       Проекти з енергозбереження у комунальній сфері Миргорода це декілька десятків мільйонів гривень фінансування залученого у місто та сотні зреалізованих заходів, що допомагають раціонально використовувати кубометри газу та електроенергію. Всі вони направлені на утеплення та модернізацію системи опалення в садочках та школах, оновлення системи вуличного освітлення та перехід на відновлювані джерела енергії і біопаливо.

      В місті вже встановлені ліхтарі з діодним освітленням та автоматичним реагуванням на перехрестях.

Дивіться також матеріал про повну модернізацію освітлення в Горішніх Плавнях

      Жителі Миргорода активно користуються програмами підтримки ОСББ, що полягають у навчанні та фінансуванні енергозберігаючих заходів в багатоквартирному секторі.

       Розвивають у місті й альтернативні види транспорту. Щоб зменшити викиди газів в повітря, мерія активно стимулює велосипедний рух. Місто вже має зафіксоване бачення розвитку велоінфраструктури, прийняту велоконцепцію. По головній вулиці прокладена велодоріжка протяжністю 5 км. Цей проект продовжується, планують будувати доріжку до 30 км.

Фото: “ЕКОЛТАВА”. Велодоріжка по вулиці М. Гоголя у Миргороді

        Розроблена вело-мапа міста та встановлені велопарковки у місцях загального користування. На маршрутах громадського транспорту побудовані “розумні”  зупинки з Wi-fi та трансляцією руху автобусів.

        Окрім “Бюджету участі” у місті проводяться конкурси міні грантів на підтримку проектів громадян до 20 тис. грн. У 2017 році активними Миргородчанами подано 45 соціальних проектів.

        Поміж досягнутих результатів місцева влада ініціювала розробку стратегії сталого розвитку Миргородського субрегіону на 2017-2026 роки ( охоплює наразі 10 сільських рад та м. Миргород)

Про стратегію та основні напрямки детальніше на сайті

         Команда “ЕКОЛТАВИ” з боку громадськості готується аналізувати вже складені Плани Дій зі Сталого Енергетичного Розвитку (ПДСЕР) у містах-підписантах на Полтавщині. Це допоможе зрозуміти на скільки заплановані заходи дійсно зможуть розвивати місто та на скільки якісно вони виконуються на місцях.

Наразі експерти організації працюють над формуванням ПДСЕР в м.Смілі Черкаської області.

Всім громадам, які тільки планують приєднатися до тих міст, що вже успішно реалізують свої зобов’язання, офіс “Угоди Мерів Схід” в Україні нагадує основну інформацію для підписання на своєму сайті.

Матеріал:

Маргарита Мостова

Менеджерка з комунікацій ГО “ЕКОЛТАВА”