В Українців є можливість запросити міжнародних експертів для втілення своїх проектів. Приклад Полтавщини

21.09.2017

Якщо вашій громаді потрібен європейський погляд та досвід у соціальній, освітній чи економічній сфері, тоді міжнародні програми по залученню старших експертів саме для Вас.

Однією з таких є програма SES – Senior Experten Service. Це Німецький фонд, що залучає своїх експертів для розвитку соціальної та економічної сфери у багатьох країнах світу.

Фонд заснований вже більше ніж 25 років тому, на своєму рахунку має понад 30 тис. реалізованих проектів та 10 тис. визнаних експертів. Замовниками послуг експертів від фонду можуть виступати як представники соціальної сфери, так і освітні, державні й бізнес організації.

В Україні програма діє постійно, і одним із прикладів роботи міжнародного експерта SES в Полтавській області, ми мали змогу ознайомитися.

Проведення енергоаудиту школи в селі Білики Полтавської області можна назвати одним і показових і пілотних проектів, що можуть бути зреалізовані громадою в рамках залучення експерта.

Команда “ЕКОЛТАВИ” зустрілася з учасниками програми SES в Біликах разом з пані Мaргіттою Раддатц — запрошеним експертом з енергоменеджменту та енергоефективності.
Наразі адміністрація Білицької загальноосвітньої школи залучила міжнародного експерта з метою запровадження енергозберігаючих технологій в будівлі закладу.

“У зв’язку з не великим обсягом фінансування освітнього закладу, енергоаудит та енергозберігаючі принципи є важливими аспектами заощадження і раціонального використання коштів. Глобальна наша мета – перехід на відновлювані джерела енергії” – говорить Іван Данько, директор школи.

На сьогодні будівля школи вже пройшла процес енергоаудиту, учасники отримали експертний висновок та рекомендації.
Послуги німецької експертки, пані Мaргітти Раддатц є досить розширеними та включають такі пункти:
– проведення енергоаудиту;
– надання рекомендацій з енергоменеджменту;
– практичні консультації в питаннях переходу на відновлювані джерела енергії;
– на основі аналізу — отримання Міжнародного енергетичного паспорту, що підтверджує якість проробленої роботи;
– сприяння у вирішенні питання фінансового забезпечення закладів, що підлягають опрацюванню.

На фото: експерт програми SES – Маргітта Раддатц та асистентка проекту по проведенню енергоаудиту в Білицькій школі – Лідія Чернига.

Сама пані Раддатц наголошує, що це один із сотень реалізованих проектів в Україні, але для нашої області він може стати практичним прикладом. Завжди є можливість залучити експертів SES до роботи в інших закладах.

Детальніше про умови участі у программі SES читати тут.

Маргарита Мостова,
менеджер зі зв’язків з громадськістю