На межі вимирання. Як зміни клімату знищують популяції білих ведмедів

27.02.2017

Доки вчені зі всього світу подають сигнали тривоги пов’язані з небезпекою змін клімату, стрімке танення льодовиків вже зараз загрожує виживанню полярних ведмедів.

Сьогодні, 27 лютого, весь світ відзначає Міжнародний день полярних ведмедів, які є основним символом загроз від зміни клімату. Адже основна причина зменшення їхньої кількості чисельності – танення полярних льодів.

За приблизними оцінками вчених, сьогодні у світі налічується приблизно 20-25 тисяч білих ведмедів. Але в найближчі 35-40 років  їхня популяція може становити лише 9 тисяч, а через 75 років білий ведмідь може взагалі зникнути. Такий сценарій розвитку можливий у зв’язку зі стрімким таненням льодовиків, яке кожного року лише прискорюється. Уже сьогодні загальна площа льодовиків Арктики скоротилася на 44% від середніх показників, починаючи з 1981 року. В умовах глобального потепління вже в 2030-х роках в Арктиці можуть спостерігатися літні періоди при відсутності льодового покриву. Це призведе до зникнення можливих місць проживання та харчування ведмедів.

Для цього припущення вчені розділили нинішню популяцію ведмедів на 19 підгруп за місцями географічного проживання. Дві підгрупи вже зазнали скорочення через зменшення площі криги, а решта показують ознаки «харчового стресу» через недостатнє харчування.

Уже сьогодні велика кількість білих ведмедів страждає від недоїдання та втрати ваги. Були помічені випадки, коли ведмеді, не маючи змоги вполювати звичну для їхнього раціону здобич, були змушені їсти яйця птахів, мох і морські водорості. Втрата ваги є особливо небезпечною для самок, які через це стають непридатними до розмноження, що вже сьогодні впливає на зменшення популяцій полярних ведмедів.

Однак проблема танення льодовиків не єдина, яка загрожує популяції білих ведмедів.

Забруднення арктичного природного середовища

Забруднення морської акваторії та прибережних екосистем пестицидами, радіонуклідами, продуктами згоряння палива, важкими металами, паливно-мастильними матеріалами, нафтою і т.д. особливо впливає на популяцію білих ведмедів. Наприкінці грудня 2016 в журналі Environmental Toxicology and Chemistry були опубліковані результати дослідження забруднюючих речовин Арктики, відомих як стійкі органічні забруднювачі. Вони є дуже токсичними і здатні накопичуватися в організмі людини або тварини протягом тривалого часу. Кількість стійких органічних забруднювачів приблизно в сто разів перевищувала норму! При цьому небезпечні речовини потрапляли в організм ведмежат із молоком матері.

Браконьєрство

У 1973 році країнами Арктичного басейну було  укладено Угоду про збереження білих ведмедів, яка після його ратифікації та вступу в силу (1976 р.) стала світовою правовою основою для охорони, вивчення та використання виду. Однак через дуже високу ціну шкури звіра на «чорному ринку» білі ведмеді зазнають неабияких втрат. Приміром, у Російській Арктиці браконьєри щорічно вбивають до 200 особин. За останні десять років більше 30 тисяч шкур білих ведмедів потрапило на міжнародний ринок.

Марина Цигрик|OKEYEKO

Матеріал підготовлено в рамках співпраці з Полтавським Громадським ТБ.